Za uplynulý rok zbieram rozličné údaje týkajúcich sa rozličných pružín. Pred pár týždňami som zakúpil niekolko pruzín deklarovaného rovnakého výkonu a dnes som tie pruziny zmeral. Tuna výsledky, niektoré prekvapivé.
Ako referenčné zbrane som využíval M2HB (mechabox M249 A&K) a M60 (A&K), pre ich ľahkú vymeniteľnosť pružín, ktoré prešli absolútnym upgradom vzduchotechniky (piest vo valci neprepúšťa žiadny vzduch, hlava valca tiež nie, CNC tryska tesní perfektne, hop upy zaizolované silikónovou páskou (ďalšie iné vytesnenie nepoznám, ak poznáte prosím povedzte), na skúšku správnosti som použil Ak74 taktiež po upgrade a v jednom prípade bola jedna z pružín testovaná aj na Magpul masade. Všetky zbrane disponujú dlhými hlavňami M60 má hlaveň z manuálneho dragunova, M2HB z M16, a AK 74štandardnú, Masada krátku-karabínovú
Testované pružiny: Guarder M120; Guarder M130, SHS 120, SHS m130, Madbull M130, Airsoftpro M140, Systema M120 (používaná) Výsledky na chronografe: Guarder M120 : M60 119M/s M2HB 120m/s Ak74 118m/s Guarder M130: M60 122-124M/s M2HB 120m/s Ak74 119m/s SHS M120: M60 116M/s M2HB 115m/s SHS M130: M60 125M/s M2HB 124m/s Airsoftpro M140: M60 135M/s M2HB 127m/s Madbull M130: M2HB 120m/S Magpul Masada 120m/s Noname M60basic: M60 122m/s M2HB 132m/s Systema M120: M60 108m/s M2HB 112m/s (pružina stará a používaná cca 7rokov)
Z výsledkov najhoršie vyšli pružiny od guarderu ich nestabilitou, tieto pružiny pouzívam už asi 5rokov+ a mám s nimi rozporuplné skúsenosti, ich životnosť je veľmi nízska a veľmi rýchlo sa skracujú, +už v dvoch sériách ktoré som kupoval sa mi stalo že M130 mala takmer totožný výkon ako M120. Pružiny SHS ma prekvapili svojím pomerom cena/výkon, ich životnosť mi ale nie je zatiaľ známa. Pružina airsoftpro je rozporuplná, neviem prečo, ale v M2HB len táto jediná nevykazovala rovnaké výsledky v M2HB ako v M60; M2Hb ju ledva natiahla pri 9,6V 2600mah NIMH, M60 fungovala bez problémov; pokus som opakoval 5x pričom výsledky boli vždy rovnaké, pričom tendencia zhruba rovnakých výsledkov medzi zbraňami bola potvrdená aj pri ďalších 8smich noname pružinách ktoré som dnes taktiež testoval. noname pružina ktorá bola v základe M60 veľmi pozitívne prekvapila, napriek tomu, že sa používa už 3roky, nemá žiadne progresívne vinutie a stláča sa oproti iným ľahko má veľmi dobrý výkon, ktorý je stabilný. Madbull pružina ma sklamala, čakal som od nej svetlo na konci tunela (potom čo systemy vymizli zo skladov obchodov) pretože mala dosť nízky výkon.
Ak by ste mi vedeli poradiť ako je ešte možné vytesniť niektorý element, prípadne zvýšiť výkon pri daných pružinách aspoň tak aby som z nich dokázal vytrieskať deklarovaný výkon budem vám veľmi vďačný. Upgradoval som do maximálnej tesnosti Hlavu piesta, Hlavu valca, použil som CNC trysky a minimalizoval som únik tlaku pod hopupom zaizolovaním na všetkých zbraniach, čím sa oproti stavu novej zbrane výkon rapídne zvýšil (CNC hop komory pomohli na AK s 6m/s+ vo výsledkoch, pre guľomety sa ale tieot komory zatial pokial mi je známe nevyrábajú)
_________________ ...when I die, bury me upside down, so the world can KISS MY ASS....to je kalašníkov, to si privaríš...
|